Ohkola

Ohkolan kylä

Sijaitsee Mäntsälän eteläosassa, perinteisessä uusmaalaisessa ympäristössä. Vanhan ajan kylämiljöö on maisemallisesti arvokas ja säilyttämisen arvoinen. Alueella on oma alakoulu, Ohkolan koulu, jossa on noin sata oppilasta.

Ohkolan aluella on kaksi luonnonsuojelukohdetta: Ohkolanjokilaakso ja Kivilamminsuo. Kylästä noin seitsemän kilometrin päässä on Keravanjärven uimaranta, joka on varsin suosittu.

Kylällä olevan nuorisoseurantalon käyttö on vilkasta. Keskellä kylää on myös Öljymäen ainutlaatuisen kaunis kesäteatteripaikka. Ohkola-Hyökännummi -alueella on noin 3 500 asukasta.

Ohkola valittiin Uudenmaan vuoden kyläksi 2014.

 

Voimajohtohanke, tilanne 18.9.2024

Kylätoimikunta ja voimajohtotyöryhmä ovat tehneet uudistetun mielipiteen.

Tätä mielipidettä esitellään torstaina 19.9. klo 19 kokouksessa Ohkolan Nuorisoseurantalolla.

Kokouksessa on nähtävillä linjausvaihtoehdot kartalla.

Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita, kahvitarjoilu.

 

Voimajohtohanke, tilanne 14.9.2023

Torstaina 5.9.2024 pidettiin Kylätoimikunnan ja voimajohtotyöryhmän yhteinen kokous. Tilanne on selvitetty, tapahtuneesta opittu ja seuraavat askeleet yhteistyössä päätetty.

12.8.2024 Ely-keskukselle lähetetystä mielipiteestä Ohkolan Maamiesseura poisti allekirjoituksensa 20.8.2024. Ohkolan Kyläyhdistys ry:n, Ohkolan Nuorisoseura ry:n, Hyökännummen Vanhempainyhdistys ry:n ja Kortistontien tieosuuskunnan tiehoitokunnan allekirjoitukset vedettiin voimajohtotyöryhmän aloitteesta pois maanantaina 2.9.2024, kolme päivää ennen Kylätoimikunnan kokousta. Siitä ei voitu tiedottaa ennen kuin Ely-keskus kuittasi ilmoituksen. Poiston syynä oli toive yhteiskuntarauhasta.

Ely-keskus on myöntänyt Kylätoimikunnalle lisäaikaa toisen mielipiteen lähettämistä varten 23.9.24 asti.

Kyläyhdistyksen hallituksen kokouksessa nimetty uusi voimajohtotyöryhmä (Ilkka Allonen, Kristiina Ilmonen, Juha Halme, varalla Hannu Roos, Satumaija Levon, Tarja Mäkeläinen ja Mia Nordlund ja Auli Teppinen) on valmistellut ehdotuksen.

Tilaisuudessa esitellään voimalinjatyöryhmän valmistelma ja kylätoimikunnan hyväksymä mielipide 

Ohkolan Nuorisoseurantalolla torstaina 19.9.2024 kello 19.00.

Lisäksi muutamia poimintoja kokouksessa selvitetyistä asioista, jotka koskevat liikkeellä olevia huhuja ja voimajohdosta käytyä julkista keskustelua.

          Voimajohtotyöryhmässä ovat työskennelleet ja vaikuttaneet ainoastaan siihen alunperin nimetyt henkilöt.

          Ohkolan ilmoitustaulu ja Ohkolan facebook-sivusto ovat Kyläyhdistyksen ilmoituskanavia. Niillä käytävään keskusteluun ei Kylätoimikunta voi yhdistyksen nimissä osallistua. Parhaiten meidät saa kiinni sähköpostilla, ohkolansanomat@gmail.com

          Pyydämme että keskustelu aiheesta Facebook-sivustolla päättyy. Jokainen kiukkuinen viesti on luettavissa sieltä vielä vuosienkin kuluttua. Ottakaa mieluummin yhteyttä, asiat selviävät parhaiten saman pöydän ääressä. Vanhat keskustelut aiheesta tullaan poistamaan, jotta informaatio ja kylän tapahtumat pääsevät taas pääosaan.

          Kyläyhdistys parantaa jatkossa tiedotustaan omasta toiminnastaan. Kyläyhdistyksen ja Kylätoimikunnan esityslistat ja pöytäkirjat tullaan tulevaisuudessa julkistamaan. Asiaa käsitellään seuraavassa Kylätoimikunnan kokouksessa. Jäsenrekisteriä ja jäseneksi liittymisen mahdollisuutta valmistellaan parhaillaan. Kylän nettisivuja tullaan päivittämään useammin.

          Fingridin sivuilla oleva palautelaatikko on edelleen auki osoitteessa https://www.fingrid.fi/kantaverkko/rakentaminen/anna-palautetta-hankkeista/

Sinne voi siis vieläkin käydä jättämässä mielipiteensä.

Kylätoimikunnan ja voimajohtotyöryhmän puolesta

Tuija Schmid
Puheenjohtaja, Ohkolan Kyläyhdistys ry

 

 

 

 

Kyläsuunnitelma

Ohkolan Kyläyhdistys on laatinut toimialueellaan päivittyvän kyläsuunnitelman kyläseurojen yhteiskokouksella 2018–19.

Uutta kyläsuunnitelmaa kootaan parhaillaan.

Vanhaan vuoden 1999 kyläsuunnitelmaan voit tutustua täällä.

Uusi kyläsuunnitelma vuodelta 2019 on täällä.

Edellinen kyläsuunnitelma on vuodelta 1999 ja se oli tarpeen päivittää. Kyläsuunnitelmalla pyritään suunnitelmalliseen tulevaisuuden kehittämiseen. Suunnitelman on tarkoitus olla myös tahtotila yleiskaavoitukseen, jota kunnan taholta parasta aikaa tehdään. Lisäksi se on hankerahoitusten (esim. Silmu ry) anomisessa hyvä – ja tulevaisuudessa välttämätön – asia, kun kylän suunnitelmat on koottu yhteen. Uutena asiana kunnan lähidemokratiahanke tuottaa meille asioita paremmin, jos kyläläisten toiveet on kirjattu ylös.